Αξιοθέατα - xenones-anemomili

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα - Ιστορικά μνημεία

Το χωριό πήρε το όνομά του από ένα παράξενο φαινόμενο της φύσης. Το αλμυρό νερό, που ρέει στα νερά του ποταμού, ο οποίος πηγάζει από τις πλαγιές του βουνού, καταλήγει στη θάλασσα. Στη παραλία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας κάτω από τη σκιά των δέντρων, να γευτείτε φρέσκο ψάρι σε γραφικά ταβερνάκια και να γνωρίσετε τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων. Αν μας επισκεφθείτε το χειμώνα, η ησυχία που προσφέρει το χωριό σε συνδυασμό με την μοναδική φιλοξενία, θα σας χαλαρώσουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και θα σας δοθεί η δυνατότητα να ξεκουραστείτε και να ζήσετε μοναδικές στιγμές.

Ο ΑΛΜΥΡΟΠΟΤΑΜΟΣ είναι το βορειότερο χωριό του Δήμου Στυρέων στα όρια με το Δήμο Δυστίων. Χωριό, με όμορφα παραδοσιακά σπίτια, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από την κοιλάδα του Διποτάμου. Διαθέτει μια από τις ωραιότερες ευβοϊκές ακτές όπου έχει δημιουργηθεί ο γραφικός, τουριστικά αναπτυσσόμενος, οικισμός Παναγιά, με τις φυσικές πηγές του Αλμυροποτάμου που χύνεται στη θάλασσα. Εδώ λειτουργεί επίσης πορθμείο, που συνδέει τον Αλμυροπόταμο με την Αγία Μαρίνα.

Στην κοιλάδα του Διποτάμου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει πραγματοποιήσει παλαιοντολογικές έρευνες από το 1916 μέχρι το 1966, που απέδωσαν σημαντικότατα ευρήματα. Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί απολιθώματα από 28 είδη ζώων που ανήκουν στη λεγόμενη Πικερμική πανίδα (8-13 εκατ. ετών). Πρόκειται για ιππάρια, δεινοθήρια, μαμούθ, αντιλόπες κ.α. Πολλά από τα ευρήματα σήμερα εκτiθενται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημiου Αθηνών στο Γουδί.

Αυτό που δεν πρέπει κάποιος να ξεχάσει να επισκεφθεί είναι η παραλία του Αγ. Δημητρίου ή αλλιώς Χρυσή Άμμο όπου οι ευκάλυπτοι που βρίσκονται στην ακροθαλασσιά παρέχουν μια μοναδική φυσική σκιά όπου μπορείτε να απολαύσετε.Επίσης πρέπει να μην ξεχάσετε να δείτε τις αιωνόβιες ελιές οι οποίες βρίσκονται κοντά στην εκκλησία Παναγιά, και αν έχετε λίγη υπομονή στο ποτάμι με αλμυρό νερό που ρέει από την πλαγιά του βουνού θα παρατηρήσετε τα χέλια τα οποία μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα.

Με κατεύθυνση προς Κάρυστο μόλις 15 λεπτά από τον Αλμυροπόταμο συναντάμε τα Στύρα, εκεί αξίζει να δούμε το ηλιοβασίλεμα, ένα από τα ομορφότερα του Ευβοϊκού. Ανηφορίζουμε προς τα Δρακόσπιτα της γύρω περιοχής και της κορυφής της Όχης, τα μικρά σπιτάκια τα οποία κατοικούνταν πριν από τον 7ο αιώνα π.Χ. Συνεχίζουμε προς Μαρμάρι, χαρακτηριστική η παραλία μεγάλη άμμος και τα αρχαία λατομεία στην περιοχή του Κιόνου.

Ακριβώς απέναντι θα δούμε τους Πεταλιούς, εννέα μικρά νησάκια στη μέση της θάλασσας.Μετά το Μαρμάρι θα συναντήσουμε τα Ρούκλια, αφήνουμε το αυτοκίνητο και συνεχίζουμε με τα πόδια για να εξερευνήσουμε το φαράγγι του Δημοσσαρά και να ανακαλύψουμε τις πηγές του στην κορυφή του Γιούρδα.

Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής τελευταία μας στάση η Κάρυστος. Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο και περιήγηση στο επιβλητικό Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο). Λίγο πιο κάτω ανακαλύπτουμε τους παλιούς νερόμυλους στο ρέμα του Πλατανιστού .Και έτσι επιστρέφουμε γεμάτοι με μοναδικές εικόνες για να ξεκουραστούμε και μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.

Από την άλλη πλευρά τώρα με κατεύθυνση προς Αλιβέρι σε απόσταση 15 λεπτών από τον Αλμυροπόταμο μπορούμε να επισκεφθούμε τον υδροβιότοπο του Δύστου οπού κάθε χρόνο ανάλογα με την εποχή φιλοξενεί μοναδικά πουλιά.

Το χειμώνα τα γύρω βουνά γεμίζουν με χιόνι και μπορεί κάποιος να συνδυάσει την μοναδική ομορφιά του χιονιού, το οποίο δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας, λόγο του ότι ο Αλμυροπόταμος περικλείετε από βουνά.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης του χωριού,

η θάλασσα δεν έχει ποτέ κυματισμό όσο δυνατοί και αν είναι οι άνεμοι που φυσάνε στην γύρω περιοχή.

Και μην ξεχνάτε όλα αυτά μόλις μιάμιση ώρα
από το κέντρο της Αθήνας.

© xenones-anemomili 2012 - 2023
Powered by
Επιστροφή στο περιεχόμενο